Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О природи на обележавању Дана без аутомобила

Завод за заштиту природе Србије је подржао акцију коју је 28. септембра 2018. године у београдском Хајд Парку, организовала Градска општина Савски Венац, поводом обележавања Дана без аутомобила у оквиру манифестације Европска недеља мобилности.

Представници Завода, током акције обележавања Дана без аутомбила организовали су низ креативних играоница за најмлађе о ретким и угроженим дивљим врстама биљака и животиња у нашој земљи. Учествујући у образовној игри Еко скакалица, деца су сазнавала зашто треба да чувамо природу и како треба да чувамо станишта ретких биљака и животиња. Такође, могли су да сазнају како се креће медвед, пролазећи медвеђу стазу направљену од илустрација шапа медведа. О врстама које живе у нашој земљи као што су: панчићев скакавац, барска калужђарка, планински тетреб, жаба гаталинка, мрки медвед, белоглави суп, вилин коњиц, змија шарка и моруна, учили су попуњавајући бојанку са њиховим цртежима. За показано интересовање о свету природе, сви учесници у радионицама Завода добили су разгледнице са мотивима ретких врста у Србији, док су средњошколци имали прилику да у разговору са представницима Завода сазнају више о заштићеним подручјима и природним реткостима у нашој земљи.

Циљ акције је да се на промотивним манифестацијама учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака, тако да су учесници акције имали прилику и да се провозају бициклима и у кочији. Образовни програм о природи водили су представници Завода Бојана Бојовић, Наташа Панић и Тамара Босић.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.