Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Представљена монографија „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“

На 63. Међународном београдском сајму књига као прва из едиције о природи метоха Светог манастира Хиландар, представљено је 23. октобра 2018. године, издање Завода за заштиту природе Србије и Свете царске српске лавре Хиландар „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“, на штанду Центра за промоцију науке.

Књигу су јавности представили у име издвача мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије и отац Доситеј из Светог манастира Хиландар , и аутори др Растко Ајтић и мр Данко Јовић, херпетолози Завода за заштиту природе Србије.

У поздравној речи мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије, указао је на значај истраживања природе и објављивања монографије „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“, истакавши „да је монографија настала као резултат првих свеобухватних истраживања природе подручја манастира Хиландара и да се након трогодишњег проучавања и истраживања, пред нама налази књига која описује и илуструје само део богатства природе овог Светог простора, приказујући две фаунистичке групе“ и да је „овом монографијом покренута едиција књига о природи простора Светог манастира Хиландар“.

Г-дин Драишић, на промоцији рекао је и да се „до сада се о водоземцима и гмизавцима Свете Горе није много знало, а поуздани подаци о њима једва да се могу наћи у литератури. До информација се, углавном, долазило кроз разговор са природњацима и туристима који су посетили Свету Гору, тако да објављивање монографије „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“, свакако, представља значајан доринос у сагледавању ове групе животиња која, захваљујући великој разноврсности станишта у условима благе климе на Светој Гори, има велики број својих представника.“

Овом приликом А. Драгишић, директор Завода, захвалио се високопреподобном архимадриту Методију, игуману манастира и братству манастира, за несебичну помоћ и подршку у организацији истраживања, као и на указаном поверењу Заводу да их реализује.

Утиске и поруке братства манастир Хиландар о публикацији и раду Завода за заштиту природе Србије, предочио је отац Доситеј указавши да се радом и истраживањима које реализује Завод приказује један нови апспект значаја простора Хиландарског уз наду да ће отворити путеве за нове публикације о становницима природе Свете Горе.

О томе како је књига настала, шта садржи, које све врсте приказује и о својим утисцима са херпетолошких истраживања, говорили су аутори др Растко Ајтић и мр Данко Јовић.

Растко Ајтић је истакао „да је група гмизаваца на простору Свете Горе прилично добро истражена, док је група водоземаца која је на овом простору присутна са великим бројем врста, имајући у виду да су у питању сушна станишта, била велики изазов за истраживање“, као и да „иако водоземци и гмизавци Свете Горе нису директно угрожени од стране људи, сигурно је да трпе одређене притиске спољашњих фактора који су мање транспарентни, односно нама нису уочљиви. Стога је главни циљ објављивања публикације да укаже на значај водоземаца и гмизаваца, како Свете Горе, тако и ширег региона, као и да пружи основне информације о стању ових група животиња на једном веома специфичном простору.“ Аутор Данко Јовић указао на значај интеракције природног и култруног наслеђа, који су као истраживачи доживели кроз поимање духовног значаја Свете Горе и Хиландара, сагледавајући заштиту херпетофауне на један нов начин, где је једна од важнијих карика мисија упознавања јавности о њиховом присуству, сврси и значају за опстанак свих живих бића.

У публикацији је описано до сада забележених 35 врста водоземаца и гмизаваца, што представља изузетно висок број за један просторно мали регион. На основу чињеница изнетих у уводном делу о природним карактеристикама водоземаца и гмизаваца и области Балкана и полуострва Атос, књига је подељена на два дела.

Први део књиге односи се на представљање свих врста водоземаца и гмизаваца на Светој Гори. Овај део књиге садржи и основне кључеве за идентификацију наведених врста, који могу послужити као водич за њихово препознавање у природи. У другом делу књиге дати су основни подаци који водоземце и гмизавце Свете Горе приказују у сложеној биолошкој и еколошкој интеракцији са осталим групама животиња овог простора, као и њихов значај у ланцима исхране.

„Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“, дело аутора др Растка Ајтића, Миливоја Крвавца и мр Данка Јовића, херпетолога Завода, објављена је у саиздаваштву Завода за заштиту природе Србије и Свете царске српске лавре Хиландар. Књига је писана двојезично, на српском и енглеском језику и богато илустрована фотографијама и цртежима. Рецензент књиге је др Соња Николић. Графичко обликовање урадили су Иван Анђелковић и Снежана Королија, текст превели на енглески језик Оливера Нићифоровић Бабац и Никола Раденковић, а текста на српском језику лектурисала је Јелка Јовановић. Књигу је одштампала штампарија Портал у Београду у 500 примерака.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.