Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Стручна сарадња ентомолога

У организацији Ентомолошког друштва Србије одржана је 25.10.2018. године Стручна посета колегама и институцијама у Новом Саду. Посета је обухватала Департман за биологију и екологију ПМФ, Универзитета у Новом Саду; Институт BioSens и Покрајински завод за заштиту природе.

У склопу посете Департману за биологију и екологију, одржано је предавање проф. др Анте Вујић на тему „FlyHigh Project-искуства, резултати и перспективе.“ Том приликом представљен је Пројекат Horizon 2020 Fly High (Insect-plant relationships: insights into biodiversity and new applications), чији је циљ проучавање различитих аспеката узгоја мува у Јужној Африци и могућа комерцијална примена у производњи сточне хране. Поред ПМФ-а, Универзитета у Новом Саду, у Пројекту учествују Универзитет у Хелсинкију (Финска), Универзитет Аликанте (Шпанија), шпанска фирма „BioFlyTech“ и јужноамеричка компанија „AgriProtein“.

Након предавања, посећен је институт BioSens чија је основна делатност развој и примена информационих технологија у биосистемима, првенствено у пољопривреди. На институту се спроводе мултидисциплинарна истраживања на пољу микро и наноелектронике, комуникација, обраде и преноса сигнала, роботике, биосистема, а са циљем да се поспеши развој одрживе пољопривреде. Приликом посете Покрајинском заводу за заштиту природе представљен је рад Покрајинског завода, као и кратак еко спот о Споменику природе „Дунавски парк“, аутора мр Оливера Фојкара.

Стручни скуп завршен је посетом Споменику природе „Дунавски парк“, коју су предводили представници ЈКП „Градско Зеленило Нови Сад“ - управљачи овог природног добра. Овом приликом дискутовано је на тему инсеката који се најчешће јављају у парку, са посебним нагласком на врсте које причињавају штете на парковској вегетацији и мере за њихово сузбијање.

Стручној посети присуствовали су професори и сарадници Биолошког, Пољопривредног, Шумарског и Ветеринарског факултета - Универзитета у Београду, Природно-математичког факултета - Универзитета у Нишу, Института за заштиту биља и животну средину. Представник Завода за заштиту природе Србије на скупу била је ентомолог Александра Затезало.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.