Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Национална и локална власт, бизнис, нeвладин сектор, медији и становништво,

У Босилеграду је почетком октобра 2018. године одржан Округли сто на тему: „Улога и утицај националне и локалне власти, бизниса, нeвладиног сектора, медија и локалног становништва на очувању природе“, у организацији Press-клуба Бугарске телеграфске агенције (БТА), удружења „Глас“ и удружења „Еко-Био-Правда“.

На Округлом столу разматрани су еколошки проблеми у Босилеградској општини везани за загађивање притока реке Драговиштице отпадним водама из рудника олова и цинка „Подвирови“, у селу Караманици и „Благодат“ у селу Мусуљ. Констатоване су чињенице да су поточна (планинска) пастрмка и други представници речне фауне ишчезли, да стока не пије воду са ових планинских речица и да као резултат испуштања отпадне воде из производње концентроване руде вода добија млечну белу боју. У овом контексту, разматрано је повећање болести и морталитета од карцинома, као и недавно повећање случајева самоубистава.

Тема скупа изазавала је велико интересовање у Србији и Бугарској, а међу присутнима су били Едвин Сугарев, генерални конзул Републике Бугарске у Србији; Красимир Живков, заменик министpа за екологију и воде Републике Бугарске; Петар Петров, члан Комисије за животну средину у Народној скупштини Републике Бугарске; Борислав Сандов, еколог и политичар, један од председника партије „Зелени“ и „Зелени Балкан“; Мариана Христова, грађански експерт за рударство и подземна богатства; Димитар Куманов, Удружење „Балканика“; Владимир Захариев, председник општине Босилеград; Стефан Стојков, заменик председника општине Босилеград; Миодраг Јакимов, начелник Општинске управе; Микица Василев – еколошки саветник у општини Босилеград и др. У раду скупа у име Завода учествовао је биолог Братислав Грубач.

Након тематских излагања и дискусије донети су следећи закључци, тј. препоруке: успоставити стални међународни мониторинг над притокама реке Драговиштице, формирати иницијативну групу за прикупљање информација о стању река и воде за пиће на подручју Босилеграда, утицати на унапређење еколошке културе и стварање активне грађанске позиције везано за проблеме животне средине, информисати званичне државне институције и невладине организације у Србији и Бугарској о стању животне средине и водама које су на територији општине Босилеград.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.