Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележено 20 година рада Канцеларије Завода у Нишу

Завод за заштиту природе Србије, ове године обележио је још један значајан јубилеј у свом раду. У оквиру обележавања 70 година од оснивања Завода за заштиту природе Србије, представен је и рад Канцеларије у Нишу којом је пре 20 година проширена организациона мрежа институционалне заштите природног наслеђа у нашој земљи.

Свечано обележавање 20 година рада Канцеларије Завода за заштиту природе Србије обележено је 15. новембра 2018. године у Официрском дому у Нишу.

Догађај је отвoрио г-дин Дарко Булатовић градоначелник града Ниша истичући у поздравном говору да „све оно што су потенцијали и предуслов било какве приче о будућем развоју града и југа Србије, ослања се пре свега на то да прво заштитимо и сачувамо оно што имамо, оно што је најзначајније и највредније. Природни потенцијали који се овде налазе као што су Јелашничка и Сићевачка клисура и Церјанска пећина кроз пројекте који се раде и подршку која се пружа, настојања су да се ови потенцијали оплемене и створе услови за њихово отварање и стварање могућности за прихватање већег броја страних гостију и свих оних којима је природа сфера интересовања, је оно чиме се бавимо у овим и чиме ћемо се бавити у будућим годинама“.

Поводом 20 година рада Канцеларије Завода у Нишу учесницима скупа у свом обраћању начелница нишавског округа Драгана Сотировски указала је на значај деловања Канцеларије на простору југоисточне Србије у заштити природних вредности, реткости и јединствености овог подневља и потребу да се грађани боље упутити на то за шта се могу и треба обратити Заводу за заштиту природе Србије, како би се на време реаговало и омогућило правилно и одрживо коришћење природних ресурса.

Директор Завода мр Александар Драгишић, представио је рад Канцеларије која је „поред кадровског и логистичког доприноса ефикасности пословања Завода, значајана из више разлога, од којих су најважнији: заштита и мудро управљање природним ресурсима југоисточне Србије која се, по јединствености природне баштине, издваја у укупном наслеђу наше земље, затим олакшан стручни надзор заштићених подручја од националног и међународног значаја, којих у југоисточној Србији тренутно има око 20; остварена сарадња са управљачима која се огледа у вишегодишњим истраживањима, као и са инспекцијским службама, удружењима грађана и појединцима при прихвату и збрињавању одузетих, напуштених или повређених дивљих животиња и сарадња са медијима и научно образовним институцијама и управом града Ниша.“ Овом прилико г-дин Драгишић закључио је да „Канцеларија Завода није случајно установљена у Нишу, разлог томе је што се на простору југоисточне Србије налази око 33 процената од укупне заштићене територије у Србији, као и да је колектив у нишкој Канцеларији у којој ради 11 сарадника, који кроз тимски рад са колегама из седишта Завода обављају стручне послове заштите и очувања природе и природних вредности овог дела Србије, потребно проширити како би заштитили још више природо вредних подручја и одговрили изазовима Европске Уније“.

„Канцеларија у Нишу отворена је управо зато што се налази у епицентру балканског био и гео диверзитета, што је довољан разлог да штитимо природу овог дела наше земље“, у свом обраћању истакао је мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу, додавши да „у почетку нико није знао за рад Канцеларије, док се данас свакодневно обраћају грађани за проблеме и екцесе који се дешавају у природи у околини Ниша“. Д. Јовић је као основне проблеме на чијем превазилажењу треба радити навео непланску и дивљу изградњу у заштићеним подручјима.

У циљу истицања значаја сарадње у заштити природе, овом приликом додељене су захвалнице појединицима, институцијама и организацијама за постигнуте резултате у очувању природе: градоначелнику града Ниша Дарку Булатовићу, начелници нишавског округа Драгани Сотировски, директору Nisville Фодације Ивану Благојевићу, руководицу службе ПИО „Власина“ Новици Станковићу, управнику СП „Церјанска Пећина“ Славиши Петровићу, уреднику ТВ Зона+ Драгану Стојановићу, управљачима ПП „Стара планина“ и СРП „Јерма“, Шумском газдинству „Пирот“- ЈП „Србијашуме“, председнику Удружења „Зоо планет“ Душану Стојановићу, председнику удружења „Поскок“, Владици Станковићу, професору биологије Слободану Цветкову и Музичком саставу „EYOT”.

Посебна повеља додељена је постхумно биологу – приородословцу проф. др Спас Крумин Сотирову, који је у свом научном и истраживачком раду оставио значајно дело посвећено биљном и животињском свету југоисточне Србије и на чију иницајтиву је организован Симпозијум поводом 100 година проучавања флоре Ниша и околине. Професор Сотиров аутор је и коаутор преко 50 научних радова, и коаутор је капиталне монографије „Енциклопедија Ниша“. Посебну пажњу у свом раду посветио је проучавању кањона реке Јерме као природног и културолошког феномена, на основу којих је објавио књиге „По долината на Ерма“ и „Погоаново зевено между земљата и небеот“.

На Свечаности премијерно је приказан филм „Буђење природе“, реализован у сарадњи Завода и Биолошког друштва „Др Сава Петровић“ из Ниша, у оквиру пројекта „Скривени углови Србије“. Филм је урадио тим креативаца, научника и љубитеља природе: Димитрија Савић-Здравковић (режија и продукција), ММД Студио Ниш (монтажа и продукција), Ђорђе Вукојевић и Новак Јовановић (креативни директори), Дуња Ћирић и Јелена Живковић (уметнички директори), Ненад Тасић, Зорана Игњатовић (музичка продукција), Милан Марковић, Јелена Живковић, Марко Николић, Милош Поповић, Слободан Марковић, Никола Спасић, Миљан Митић, Јелена Станковић и Димитрија Савић-Здравковић (камера), Мирослав Митић (снимци дроном) и Братислав Проловић (нарација).

У завршници програма емитован је спот „Концерта за природу“ музичког састава „EYOT” , снимљен у Специјалном резервату природе „Сува планина“, као пример сарадње на јединственом пројекту промоције природних вредности. Овом приликом пригодан музички програм извели су чланови гудачког квартета „Quatro“.

Предели најзначајнијих заштићених подручја југоисточне Србије били су приказани и кроз изложбу фотографија на којој су представљени мотиви 12 заштићених подручја. Лифлет о вредностима и карактеристикама ових подручја можете преузети овде.

Прилог о обележавању 20 година рада Канцеларије у Нишу можете погледати на http://www.belami.rs/video-najveci-problem-zavoda-za-zastitu-prirode-divlja-izradnja/.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.