Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржана панел дискусија о заштити птица „Глуво пролеће“ на Green fest-у

У оквиру манифестације Green Fest у Београду, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и Завод за заштиту природе Србије, организовали су 16. новембра 2018. године у Дому омладине у Београду, панел дискусију под називом „Глуво пролеће“. Тема панел дискусије је имала за циљ да покрене на размишљање и укаже на угроженост птица и њихових станишта и да предложи и иницира иницијативу код сваког појединца да обрати пажњу на значај очувања птица и станишта у којима оне бораве.

О овим питањима говорили су орнитолози: Милош Радаковић, Завод за заштиту природе Србије, Димитрије Радишић, ПМФ Универзитет у Новом Саду, Воислав Васић, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и Maаrten Hofman, IUCN - Регионална канцеларија за Источну Европу и Централну Азију. Дискусију је модерирала Милица Мишковић из Друштва за проучавање и заштиту птица Србије - BirdLife.

Неке од тема које је разматрао Димитрије Радишић односиле су се на то да ли су, у којој мери и које врсте птица угрожене у Србији, који су критеријуми за дефинисање статуса и нивоа њихове угрожености, шта су црвене листе, односно књиге, чему оне служе, колико је врста птица у Србији изумрло последњих деценија, а за које се може рећи да их очекује иста судбина у блиској будућности. Поред негативних примера, представљене су и врсте у чијим популацијама је дошло до раста последњих година или деценија, уз одређене факторе који су до тога довели (природни фактори, антропогене-мере заштите као што је случај са популацијом белоглавог супа и модровране).

Maarten Hofman из IUCN канцеларије у Београду је указао на глобалне трендове и статусе птица уз најзначајније угрожавајуће факторе и изазове са којима се сусрећу експерти и заштитари птица и њихових станишта.

Воислав Васић се осврнуо на вредновање птица у еколошком, економском и културолошком смислу уз објашњење зашто је уопште важно да знамо зашто су птице угрожене и како им помоћи, какве су последице нестанка врста, колико и како су птице индикатори стања животне средине и какав је однос човека према птицама у Србији.

Милош Радаковић је говорио о активним и пасивним мерама заштите и шта Завод, односно држава раде и шта могу да ураде на очувању птица и природе генерално кроз издавање стручних мишљења и решења, концепта вредновања подручја за заштиту преко прикупљања података и публиковања црвених листа и књига у складу са Законом о заштити природе. Све већи значај, а и обавеза је коришћење међународних докумената и праксе у области заштите дивљих врста и станишта. Поред тога, М. Радаковић је нагласио да за научне и стручне процене недостају методолошки и научно засновани теренски подаци за значајан број врста. У свом завршном обраћању М. Радаковић упутио је позив на обилазак Завода и сталне поставке Завода у оквиру редовних активности образовно-издавачког сектора, а у циљу едукације о значају очувања птица и природе у целини.

Овом приликом, учесници су истакли као један од закључка панел дискусије да се све већи број људи укључује у едукативне и истраживачке програме и посматрање птица као хоби, што резултује великом количином података о птицама и њиховој просторној и временској дистрибуцији у Србији. Све то укупно подиже ниво знања у великој мери у односу на само 10-так година уназад, а неупоредиво више у односу на деценије уназад. Посебно је наглашен значај концепта „Citizen sciences“ за очување птица и дивљих врста и станишта.

Сала у Дому омладине је окупила око 90-так посетилаца, од ученика основних и средњих школа преко посматрача и љубитеља природе до експерата у области заштите природе, птица и дивљих врста.

Фотографије: Жељко Станимировић и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.