Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Отровне змије и шкорпија успешно збринуте у Зоо Загреб

У заједничкој акцији Групе за спровођење CITES Конвенције Министарства заштите животне средине, Одељењa за контролу заштите и коришћења природних добара и рибљег фонда Покрајинског Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Зоолошког врта града Београда и Зоолошког врта Палић, уз стручно саветовање др Растка Ајтића, херпетолога Завода за заштиту природе Србије, 23. новембрa 2018. године успешно је извршено збрињавање четири отровне змије ( 1 x Bitis arietans, 2 x Crotalus atrox и 1 x Philodryas baroni), као и једног примерка отровне шкорпије (1 x Androctonus australis), у Зоо Загреб у Републици Хрватској.

Део животиња су примерци из заплене који су били привремено збринути у склопу Зоолошког врта града Београда, док су други део чиниле животиње из збирке Зоолошког врта града Београда за које више не постоје одговарајући услови за даље држање у заточеништву. Мера измештања отровница у циљу њиховог даљег збрињавања у иностранству је често неопходна, обзиром да противотрови за отровнице које нису природно распрострањене на територији Републике Србије, попут звечарки, кобри, јамичарки, тајпана и других врста, нису доступни у Републици Србији. Ово је трећи пут да Министарство сарађује са Зоо Загреб у збрињавању отровних врста.

Отровне животиње су упаковане за транспорт по међународним прописима за транспорт живих животиња, уз сва неопходна обележја и упозорења, у овом случају у перфориране, провидне пластичне кутије са поклопцем, затим у платнене вреће обезбеђене са пластичним везицама и након тога у дрвене кутије са унутрашњом металном мрежом које су затворене шрафовима

Транспорт је извршен посебним возилом Министарства за транспорт живих животиња у сарадњи са Одељењем за контролу заштите и коришћења природних добара и рибљег фонда Покрајинског Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

Држање опасних дивљих животиња заточеништву, укључујући све отровне змије, забрањено у Републици Србији још од 2010. године, уз поједина условна изузећа за зоолошке вртове, прихватилишта за дивље животиње и научно-истраживачке установе. Поред отровних змија, није дозвољено држање примата, крупних звери, крокодила, и других опасних врста.

Министарство заштите животне средине апелује на грађане да уколико сазнају нешто о случајевима незаконитог држања опасних дивљих животиња у заточеништву, да о томе без одлагања обавесте полицију или инспекцију за заштиту животне средине.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.