Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Изложба гљива у СРП „Гоч-Гвоздац“

Друга по реду изложба гљива у Специјланом резервату природе „Гоч-Гвоздац“ одржана је средином октобра у просторијама Научно-наставне базе Шумарског факултета Универзитета у Београду, када су изложени експонати 115 врста гљива које су сакупљане током предходног дана на подручју Гоча. Главни организатори сакупљања и презентовања сакупљених врста гљива били су Шумарски факултет Универзитета у Београду и Гљиварско друштво „Шумадија“, док су главни посетиоци изложбе била деца другог разреда основне школе из Београда.

У оквиру манифестације, обављен је теренски дан сакупљања гљива на теренима Резервата. Током ових истраживања терена, пронађена је врста Boletopsis leucomelaena, ретка врста која је блиски сродник врсте Boletopsis grisea која је раније такође забележена на Гочу, а налази на списку 51 најугроженије гљиве у Европи, према Европском савету за заштиту гљива (European Council for the Conservation of Fungi – ECCF)

Након отварања изложбе, деца су имала прилику да разгледају поставку и ближе се упознају са представљеним врстама. Чланови гљиварског друштва „Шумадија“, као и представник Завода, били су доступни деци за сва питања, док је промо материјал Завода био је подељен деци током трајања изложбе.

Након изложбеног дела, предсавник Завода Ивана Јовановић је одржала предавање о значају гљива, очувањања биодиверзитета и заштићеним природним добрима, са освртом на СРП „Гоч-Гвоздац“ и заштиту природе у нашој земљи.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.