Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Зимским бројањем белоглавих супова утврђена стабилна бројност белоглавих супова у Србији

Укупна бројност белоглавог супа добијена зимским цензусом у Србији током новембра и децембра 2018. године, укључујући СРП „Увац“, СРП „Клисура реке Милешевке“ и СРП „Клисура реке Трешњице“, износила је 345 јединки.

У периоду од 14. до 16. децембра 2018. године орнитолози Завода за заштиту природе Србије, Братислав Грубач и Милош Радаковић обавили су зимски цензус белоглавог супа на локалитетима Сјеничко језеро, Златарско језеро, Радоињско језеро, Павловића мост, клисура Кладничке реке и Оштрик. Зимским цензусом у СРП „Увац“ забележено су 233 јединке белоглавог супа. Процењује се да је укупна бројност белоглавог супа на подручју СРП „Увац“ нешто већа него што је обављеним цензусом утврђено. Она по процени стручњака Завода износи укупно око 270 јединки, што се поклапа са подацима из 2017. године.

На подручју СРП „Клисура реке Трешњице“ зимски цензус је реализован у периоду 23-24. новембра 2018. године, када је Драган Ђекић из Центра за природне ресурсе „Натура“ утврдио присуство 38 јединки белоглавог супа.

У СРП „Клисура реке Милешевке“ евидентирано је 74 јединке белоглавог супа током реализованог бројања 24. новембра 2018. године, које су извели Вјекослав Јоксимовић и Ненад Дучић из Удружења грађана „Јадовник – оаза нетакнуте природе“ из Пријепоља.

Зимско бројање белоглавих супова реализовано је на нивоу балканских земаља. На основу бројања изведеног у Бугарској, Грчкој (континентални део), Македонији и Србији, утврђено је присуство 809-811 белоглавих супова на Балкану.

Појединачно по земљама, утврђено је присуство 346 птица у Бугарској, 345 у Србији, 90-92 у Грчкој и 28 јединки у Македонији.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.