Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

20 година студија екологије на Департману биологије и екологије ПМф-а Универзитета у Новом Саду

У години када Природно-математички факултет обележава пола века од оснивања, обележено је и 20 година студија на Департману за биологију и екологију, 28. јануара у згради Ректората Новосадског универзитета. Догађај је организован у циљу представљања најбитнијих тачака у развоју Департмана и истраживачко-наставног потенцијала катедри и лабораторија у којима студенти, осим самог процеса студирања, добијају шансу за развој истраживачког духа и научне мисли.

На самом отварању скупа су се обратили с поздравним речима проф. др Горан Аначков, директор Департмана за биолгију и екологију, др Милица Павков Хрвојевић, деканица ПМФ-а Универзитета у Новом Саду, проф. Владимир Галић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине, мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода за заштиту природе Србије у Нишу и мастер биолог Марина Томић, в.д. директор Покрајинског завода за заштиту природе.

У поздравној речи мр Данко Јовић, рукводилац Канцеларије завода у Нишу је истакао да се „Вишегодишња сарадња Завода и Департмана реализије ангажовањем и радом биолога Универзитета у Новом Саду, који у Заводу развијају и спроводе методологију и праксу заштите природе, док се на институциналном нивоу у сарадњи са Департманом за биолгију и екологију, као једним од осам стратешких партнера реализују национални пројекти, као што су успостављање еколошке мреже Србије и израда црвених листа и књига угрожених врста“.

Након поздравних речи, скупу су се обратили гости алумни – бивши студенти екологије са Департмана, ради упознавања са њиховим пословним ангажовањем у струци након завршених студија, а потом и председница Научно-истраживачког друштва студената биологије и екологије „Јосиф Панчић“, која је представила активности Друштва.

Научно наставна достигнића Департмана представили су др Снежана Радуловић и др Оливера Бјелић-Чабрило, говорећи о раду Катедре за екологију, др Бранко Миљановић излагањем о традицији хидробиолошких истраживања на Департману, др Зорица Свирчев презентацијом о лабораторији за палеоеколошку реконструкцију (ЛАПЕР), др Анте Вујић који је говорио о резултатима рада у области еколошких мрежа и МсЦ Димитрије Радишић на тему Црвене листе и Црвена књига птица.

У другом делу скупа одржана је панел дискусија на тему: Утицај мини хидроелектрана на природу, чији је модератор била др Снежана Радуловић. Уводне презентације на тему одржали су др Ратко Ристић, декан Шумарског факултета Универзитета у Београду и мр Саша Бранковић, ихтиолог из Канцеларије Завода за заштиту природе Србије у Нишу. У панелу је учествовао и др Предраг Симоновић са Биолошког факултета у Београду.

Панел дискусија представљала је модел да се шира јавност информише о актуелностима у области екологије и заштите природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.