Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржан састанак националног савета Фондације за едукацију у области животне средине – FEE савет

„Фондација за едукацију у заштити живтоне” – Foundation for Environmental Education – FEE, основао је Европски савет 1981. године са седиштем у Копенхагену (Данска). У програм је тренутoно укључено више од 30 европских држава.

„Фондација за едукацију у заштити животне” је интелектуални власник програма Плава застава која се додељује плажама и маринама (у Србији је активан од 2011. године), Еко школе (у Србије је активан од 2012. године), Зелени кључ за хотеле (у Србији је активан од 2012. године), Млади репортери животне средине (у Србији је активан од 2014. године) и Учимо о шумама. Ове програме у Србији организује и координира Удружење Амбасадори животне средине и одрживог разовја.

Састанак националног савета FEE у Србији, који уједно представља и национални жири за Плаву заставу, одржан је 29. јануара 2019. године у хотелу IN у Београду.

Састанку су присуствовали представници министарства задужених за животну средину, образовање, туризам, здравље, затим Привредне коморе Србије, Завода за заштиту природе Србије, Црвеног крста-спасиоци, Удружења наутичара, Националног оператера FEE програма и представници невладиног сектора.

Пре представљања националних кандидата за плаву заставу Александра Младеновић, главни координатор FEE програма, представила је критеријуме и стандарде за номинацију кандидата у свим категоријама: Плава застава, Зелени кључ и Еко школа, као и досадашње резултате у програмима Млади репортери животне средине и Учимо о шумама.

За програм Плава застава у 2019. години стигла је пријава само за Савско језеро - Аду Циганлију, једино купалиште у Србији које од 2012. године учествује у програму. Високи критеријуми за добијање Плаве заставе подељени су у четири основне групе (образовање и информисање о животној средини, квалитет воде, управљање животном средином, безбедност и пратеће услуге) од којих је најтежи за испуњење квалитет воде у складу са националним прописима и EU Директивом о водама за купање. На састанку је констатовано да купалиште „Ада Циганлија“ успешно испуњава све неопходне међународно прописане критеријуме.

Овом приликом истакнуто је и да еко сертификат Зелени кључ имају три хотела у Србији: Radisson Collection Old Mill Belgrade, IN hotel и Hilton Belgrade. Док се у програму Еко-школа налази 113 образовно-васпитних институција из свих крајева Србије, од предшколских, основних, средњих и виших школа до факултета, дома ученика средњих школа и школа за основно и средње образовање са домом ученика.

На састанку је најављен и национални конкурс за Младе еко-репортере који је отворен до 01. марта. Најбољи радови приспели на конкурс у форми чланка, фотографије и видеа младих људи од 11 до 25 година, биће послати на међународно такмичење.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.