Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Еколошко разгибавање у Виминацијуму

Као централни догађај манифестације „Дани демократске културе-еколошко разгибавање“ у организацији Ученичког парламента Земунске гимназије, одржан је 02. фебруара округли сто на тему „Еколошки активнизам гимназијалаца у Србији“ у археолошком локалитету Виминацијуму.

Рад округлог стола отворио је Милић Јовановић, заменик председника скупштине града Пожаревац. На тему округлог стола говорили су Милош Благојевић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, излажући о школи као фактору еко-образовања и плановима о увођењу еколошке наставе у гимназије поред изборних предмета за први разред који се баве еко темама: Образовање за одрживи развој и Примењене науке, затим друштвено –корисном раду у школи у функцији развоја еколошке свести код ученика и плановима Министарства да у свом даљем раду реализује пројекте који доприносе бољој животној средини као што је електронски дневник. У уводном делу округлог стола концепт еколошког образовања на свим образовним нивоима, еколошког грађанина и развој компетенција за еколошко друштво представила је проф. др Виолета Орловић Ловрен са Филозофског факултета у Београду. Излагање o одговорности грађана према животној средини и грађанским иницијативама у вези са заштитом природе, одржала је Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације у Заводу за заштиту природе Србије.

Стање еколошке свести међу гимназијалцима у Србији данас, представили су ученици гимназија у Београду, Нишу, Ивањици, Чачку, Сремској Митровици, Сомбору и Косовској Митровици, док су стање еколошке свести средњошколаца у региону и Европи презентовали ученици из Крања, Будимпеште, Бања Луке, Херцег Новог и Кипра.

Након уводних излагања своје мишљење и информисаност о животној средини ученици су показали постављајући питања током дискусије, као и свој активизам одазивом у акцији садње брестова и бршљена у Виминацијуму.

Током манифестације у организацији Градске општине Земун и Канцеларије за младе 1. марта 2019. године одржан је пратећи програм „Еколошка зона одговорности“ у циљу представљања природних лепота Земуна од топонима до ретких биљних и животњских врста на простору Великог ратног острва. О природним вредностима Земуна говорила је Тања Кукобат из Градске општине Земун.

Како би гостима из Кипра, Мађарске, Словеније, Републике Српске и Црне Горе предочили природне лепоте наше земље за библиотеке школа из којих су дошли, Завод за заштиту природе Србије обезбедио је двојезичну публикацију о заштићеним подручјима у нашој земљи „Природна добра Србије“. За све учеснике Завод је обезбедио и филм о акцијама заштите „Птица и човек“.

Партнери у реализацији пројекта били су Министарство просвете, науке и технолшког развоја, Градска општина Земун, Завод за заштиту природе Србије, Пољопривредни факултет у Београду у ЈКП „Зеленило-Београд“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.