Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О заштити шумских и водених екосистема са ученицима у Горњем Матијевцу

У ОШ „Карађорђе“ у Горњем Матејевцу, Завод за заштиту природе Србије и ЈП „Србијашуме“, обележили су 21. марта 2019. године Светски дан шума и Светски дан вода.

Овим поводом стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије представили су значај заштите шумских и водених екосистема ученицима од петог до осмог разреда.

Кроз квиз који су одржали стручни сарадници Завода из Канцеларије у Нишу Данко Јовић, Иван Меденица и Богосав Стојиљковић, ученици су имали прилику да провере знања у препознавању карактеристичних врста биљака и птица влажних станишта, односно становнике шумских и водених екосистема. Након презентације, приказан је кратак филм о природним и културним вредностима заштићених природних добара – ПП „Сићевачка клисура“ и СРП „Јелашничка клисура“, који је презентовао Бојан Митић из ЈП „Србијашуме“.

ЈП „Србијашуме“ су даровали школи неколико садница листопадног дрвећа, које ће ученици, са својим наставницима посадити у дворишту школе и тиме сачувати успомену на ово заједничко дружење и обележавање ова два битна датума.

У оквиру програма проф. Марија Васиљевић, наставник биологије представила је стручне сараднике Завода и ЈП „Србијашума“ и ученицима осмог разреда са којима је обављен интервју о професионалној орјентацији. Ученици су кроз своја питања и добијене одговоре упознали рад Завода и ЈП „Србијашума“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.