Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Други сајам задругарства и младих домаћина „Младенци“, Зрењанин

Завод за заштиту природе Србије је учествовао на Другом сајму задругарства и младих домаћина „Младенци“, који се одржао 22. и 23. марта 2019. године у халама „Медисон“ и „Кристална дворана“ у Зрењанину. Генерални покровитељ Сaјма била је Српска академија наука и уметности и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владе АП Војводина. Земља партнер сајма била је Република Словенија.

Сајам је имао за циљ да окупи младе и усмери их ка заједништву и земљорадничким задругама које представљају основ опстанка села. На сајму је ове године било око 100 излагача из целе Србије, који су презентовали своје производе. Поред произвођача на сајму су се представиле и пољопривредне школе из Приштине (Лешка), Александровца, Рековца, Пожаревца, Свилајнца, Ваљева, Шапца, Смедерева, Обреновца и готово свих стручних школа из Војводине, чији су се ученици презентовали преко својих новоформираних ученичких задруга.

У оквиру стручне подршке сајму у „Кристалној дворани“, одржано је неколико тематских округлих столова: „Перспектива развоја воћарства у Србији“ - проф. др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду; „Товно говедарство извозна шанса Србије“- Чедомир Кеца новинар листа „Газдинство“; „Искуства земљорадничког организовања у Словенији“ – Марјан Јанжековић из Земљорадничке задруге „Птуј“; „Задругарство у образовном систему пољопривредних школа Србије“ – Завод за унапређење образовања и васпитања Србије и др. Заједнички закључак учесника округлог стола је да развој пољопривредне производње у Србији није могућ без подршке ресорног министарства (субвенције), домаћег тржишта и континуиране едукације.

Завод за заштиту природе Србије имао је свој штанд на коме су сви заинтересовани могли да добију постере на којима су представљене све врсте риба, дрвећа, гуштера и корњача које имају своја станишта у нашој земљи и са представницима Завода др Слађаном Шкобић и Тамаром Босић, разговарају о темама везаним за заштиту врста и станиша код нас.

Организаторима скупа и школама које су организовано довеле ученике на сајам, Завод је поклонио монографију „Заштићена подручја Србије“.

На крају скупа Организатор је Заводу за заштиту природе Србије доделио Повељу за допринос у реализовању сајамске смотре коју је у име Завода примила др Слађана Шкобић.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.