Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Конференција о тровању лешинара и других дивљих животиња

Конференција о тровању лешинара и других дивљих животиња биће одржана од 8. до 10. априла 2019. године у Новој Вароши, у организацији Фондације за заштиту лешинара из Швајцарске, Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Фондације за заштиту птица грабљивица из Београда, Завода за заштиту природе Србије и Резервата Увац д.о.о. из Нове Вароши.

„Балкански пројекат против тровања“, у оквиру кога се скуп организује, има за циљ да све земље учеснице израде стратегију борбе против тровања лешинара и других животиња.

Опстанак лешинара на Балкану и у Европи у Нову Варош довешће представнике стручних организација и државних институција из читавог региона. Стручњаци из Грчке, Албаније, Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Шпаније и Србије, понудиће решења за спречавање тровања лешинара и њихов повратак на некадашња станишта.

Лешинари су птице грабљивице које стручњаци сврставају у групу најугроженијих птица на свету. Њихове популације су свуда угрожене и углавном се смањују због тровања. Лешинари су природни чистачи биолошког отпада који својим начином исхране спречавају ширење многих зараза, од којих су поједине смртоносне и за људе. Поред санитарне улоге, ове величанствене птице дубоко су уткане у фолклор и културу народа Балкана, а последњих година постале су одличан мотив за развој одрживог и еколошког туризма.

У Србији су ишчезле чак три врсте лешинара (брадан, црни лешинар и бела кања), а једина преостала врста је белоглави суп који свој опстанак дугује великим напорима орнитолога и мештана западне и југозападне Србије.

Текст преузет из саопштења за медије Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.