Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Радионицама о инсектима обележен Дан планете и Дан споменика природе „Ресавска пећина“

Поводом обележавања Дана Планете и Дана споменика природе „Ресавска пећина“ Завод је 19. априла на платоу испред пећине реализовао радионице за ученике о скривеном свету пећинских инсеката.

Овим поводом учеснике програма поздравили су директор ЈП „Ресавска пећина“, Милостива Кочић и мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу. Ентомолог Завода, мр Александра Затезало је, у оквиру радионице „Завиримо у невидљиви свет инсеката пећине“, показујући примерке из инсектаријума Завода, ученицима објаснила како изгледају и зашто су битни инсекти у пећини. Након уводног излагања ученици су имали прилику да ове готово невидљиве инсекте погледају кроз увеличавајућа стакла. На основу онога што су видела, деца су цртала како изгледају инсекти, а након тога А. Затезало је истакла најбоље радове.

Овом приликом ентомолог Завода одржала је и радионицу „Знањем против страха о стршљенима“, с обзиром на то да су стршљени становници околине пећине, упознавши децу са изгледом њиховог гнезда и начином живота, како би знали исправно да се понашају у њиховој близини.

Након радионица о инсектима, ученици су са водичима ЈП „Ресавска пећина“обишли пећину. У реализацији програма учествовали су и стручни сарадници Завода Наташа Панић и Бојана Бојовић и волонтер Тамара Босић. О радионицама и програму обележавања Дана Ресавксе пећине и Дана планете репортажу је снимила ТВ Ресавске новости из Деспотовца.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.