Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Прeдстављене акције заштите природе поводом обележавања 71 године рада Завода

Поводом обелeжавања 71 године рада, Завод за заштиту природе представиће три нова, током ове године заштићена подручја у Србији: Специјални резерват природе „Ртањ“ и Споменици природе „Тупижничка леденица“ и „Пећински систем Самар“, као и даља настојања и смернице у раду Завода за заштиту природе Србије на повећању заштићене територије и броја заштићених подручја природе.

Скуп је отворио мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије и представио постигнућа Завода у претходној години, докле смо стигли у својој мисији и указао на нове подухвате и циљеве у заштити природе. Директор Завода овом приликом истакао је да је „приоритет у заштити природе даље унапређење кроз: повећање броја заштићених подручја, чиме се повећава проценат територије Србије под заштитом, спровођење мера и активности од значаја за очување био и гео диверзитета и усаглашавања модела и метода управљања заштићеним подручјима Србије са европским и светским стандардима у циљу интегрисања у глобалну мрежу очувања природе“, и да „заштитом три нова подручја мрежу заштићених подручја Србије тренутно чини 461 природно добро, које се простире на 7,61% територије наше земље“.

Како би се указало да су најзачајније инцијативе и резултати у заштити природе постигнути оствареном сарадњом синергијом и партнерством, додељене су Захвалнице за најуспешније акције заштите природе.

Уз посебну захвалност за лично ангажовање у акцији враћања јединке белоглавог супа из Турске у матичну колонију у СРП „Увац“, уручена је Захвалница његовој екселенцији господину Танжу Билгичу, амбасадору Турске у Србији, који је обезбедио бесплатан транспрот Туркиш Ервејзом птици која није могла самостално да се врати. Овом приликом турски амбасадор Танжу Биглич, истакао је да је успех акције остварен заједничким анагажовањем и радом свих актера у обе државе.

За успех акције враћања јединке белоглавог супа у своју матичну колонију, Захвалнице су уручене и Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ и Резервату Увац д.о.о., као и Ковачком центру д.о.о који је показао спремност да пружи логистичку подршку реализацији акције.

Будући да смо у 2019. години богатији за још две књиге од капиталног значаја за заштиту природе, Црвену књигу фауне Србије III Птице и Црвену књигу фауне Србије IV Правокрилци, за суиздаваштво додељена је Захвалница Департману за биологију и екологију Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду и Друштву за заштиту и проучавање птица Србије, док је Департману за биологију Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу додељена Захвалница за организацију Регионалног симпозијума о флори Југоисточне Србије, који ће бити одржан крајем јуна месеца у Парку природе „Стара планина“.

Захвалница је додељена и Његовом преосвештенству Епископу врањском владики Пахомију за очување и промоцију природног добора „Долина реке Пчиње“, као првим проглашеним подручјем за Предео изузетних одлика као примера интегралне заштите природног, културног и духовног наслеђа.

Представљајући вредности нових заштићених подручја, приказан је спот о Специјалном резервату природе „Ртањ“, урађен у сарадњи са Мултимедиа Дизајн Групом из Ниша, док је природне вредности, јединствености и специфичности које су определиле стручњаке Завода да Ртањ предложе за заштиту, представио мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу. О богатству и разноврсности геонаслеђа наше природе на примерима Споменика природе „Пећински систем Самар“ и „Тупижничка Леденица“, презентацију је одржао др Драган Нешић, геоморфолог Завода за заштиту природе Србије.

Културне вредности Ртња, као и традицију становника ове планине омогућили су чланови Културно-уметничког друштва „Соко“Ненад Станисављевић и Симона Јакшић, који су извели две народне песме: „Проблејало младо јагње“ и „Добро јутро жута жабо“.

Представљајући богатство наслеђа три нова подручја, овом приликом као приоритети даљем раду истакнуте су активности на проширњу националне мреже заштите природе, припреми наших природних добара за улазак у мрежу европских заштићених подручја Натура 2000 и упис у листе и мреже светских прирдних добара у оквиру прогрма UNESCO Резервати биосфере и Светска природна баштина. Тим поводом у току 2018. године урађена је студија заштите природе за ново подручје Предео изузетних одлика „Планина Цер“ и ревизије за четири заштићена подручја – Специјални резерват природе „Увац“, Предео изузетних одлика „Овчарско-Кабларска клисура“, Предео нарочите природне лепоте „Рајац“ и Споменик природе „Таковски грм“, док је прелиминарним истраживањима утврђено да за пет подручја постоји основ за заштиту, као што су Златар, Кањон реке Црнице, Језеро Ћелије. Док је на међународном нивоу почела припрема номинације проширења добра UNESCO-ове светске баштине „Древне и нетакнуте букове шуме Карпата и других региона Европе“, укључивањем букових резервата у Србији и даљи развој сарадње са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске у циљу успостављања прекограничног резервата биосфере „Тара-Дрина“.

Скупу поводом обележавања годишњице Завода, присустволи су представници министарстава и органа републичких, покрајинских, градских и општинских управа надлежних за заштиту природе, високошколских и стручних организација и институција, управљача заштићених подручја, медија и невладиних организација.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.