Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Успешан повратак у природу степског сокола – У сусрет Дану биодиверзитета

Завод за заштиту природе Србије и Покрајински завод за заштиту природе 20. маја 2019. године у 13:00 часова у околини села Лебине код Параћина, успешно су реализовали акцију пуштања у природу степског сокола (Falco cherrug) прстенованог у Аустрији, након успешног лечења и опоравка у прихватилишту Зоо врта „Палић“.

Завод за заштиту природе Србије је у сарадњи са републичким инспекторатом јула 2018. године преузео и збринуо степског сокола са аустријским алуминијумским прстеном ознаке G 000303 klivv.At Wienna Austria, пронађеним у Лебини код Параћина, по обавештењу активиста Друштва за заштиту и проучавање птица.

По изјави мештана који је птицу нашао, сокола који је био у изнемоглом и изгладнелом стању прогонила су и нападала два гаврана. Истог дана, републички инспектор и орнитолог Завода су птицу преузели и предали ради лечења и опоравка у Прихватилиште за дивље животиње у Зоо врт у Палићу.

Поводом реализоване акције, Aлександар Драгишић директор Завода за заштиту природе Србије изјавио је да је „Данашња акција пуштања степског сокола у природу само једна од бројних успешних акција које заводи за заштиту природе реализује у оквиру послова збрињавања ретких и угрожених врста. На годишњем нивоу Завод за заштиту природе Србије реализује око 100 акција збрињавања повређених, болесних и напуштених врста из природе, као и врста одузетих из заточеништва. Ове активности реализују се у сарадњи са инспекторима за заштиту животне средине и прихватилиштима за животиње у Зоо вртовима у Београду и Палићу и организацијама цивилног друштва“ и да су „посебно значајне акције заштите птица, будући да спадају у једну од најугроженијих група животиња. У Србији је под заштитом око 340 врста птица. Степски соко је представник најугроженијих као критично угрожена врста у Србији са свега 20 гнездећих парова“.

Акцијом повратка у природу јединке степског сокола, обележен је и Светски дан биодиверзитета за који је проглашен 22. мај како би се најширој јавности указало на потребу заштите угрожених врста које се налазе на ивици опстанка на Планети.

Заштита и повратак у природу сваке јединке степског сокола изузетно је важан, будући да је за последњих 19 година популација опала за 69%, што је утврђено на основу директног праћења бројности, смањивања распрострањености врсте и потенцијалног нивоа експлоатације – илегалног убијања. Гнездећи и негнездећи део популације је оцењен као критично угрожен у Србији. Према попису из 2006. и 2007. године број парова је износио 50-60.

Степски соко (Falco cherrug) је строго заштићена врста према Правилнику о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива („Службени гласник РС“, бр. 5/2010, 47/2011, 32/2016 и 98/2016).

Степски соко је угрожена врста на европском нивоу и налази се на анексу I Директиве о птицама Европске Уније и анексу II (строго заштићена врста) Бернске конвенције.

У Србији као активна мера заштите реализује се постављање платформи за гнежђење на стубовима далековода. У том циљу, реализују се и програми едукације радника у ЈП „Електромрежа Србије“, локалног становништва, земљорадника, ловаца и одгајивача голубова и редовно прати бројност популације на годишњем нивоу.

Акцију је снимила екипа РТС-а, ТВ Параћин и Каналa М. Снимак акције емитован у емисијама РТС1 Србија данас, Дневник 2 и Јутарњи програм можете погледати овде

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.