Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О Црвеним књигама на фестивалу књиге „Пази шта читаш“

Завод за заштиту природе Србије у оквиру Фестивала хуманистике, културе и уметности „Пази шта читаш“, који је одржан у периоду од 23. до 25. маја у Комбанк дворани у Београду, представио је значај издавања Црвених књига о угроженим врстама.

Фестивал који већ четврту годину заредом проучава годишњу издавачку продукцију Србије, систематизује, вреднује, афирмише и пружа на увид јавности најзначајније књиге као сегмент културне баштине наше земље, одржава се у организацији издавачке куће ХЕРАеду из Београда.

Другог дана фестивала, у оквиру представљања „Црвене књиге фауне Србије III: Птице“, стручни сарадник Завода, мр Растко Ајтић ордржао је презентацију у којој је представио методологију израде Црвених књига угрожених врста, њихов значај у раду на очувању и заштити природе, као и све књиге овог типа које су објављене у нашој земљи. Током презентације остварен је активан дијалог са публиком и расправа о начинима презентовања и тумачења информација у јавности о угрожености и нестајању појединих врста на глобалном нивоу.

Увод у представљање Црвених књига била је радионица на тему „Добро дрво“, коју је водила др Биљана Јовановић Илић, и овом приликом са учесницима програма, ученицима III године Фармацеутске школе у Београду, разговарала о симболици дрвета у животу човека.

Током тродневне манифестације представљено је 30 програма уз учешће 54 институције, међу којима су издавачке куће, институти, музеји, библиотеке и факултети, што овај фестивал чини јединственим догађајем.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.