Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Предавање „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“ у САНУ

У организацији Друштва пријатеља Светог манастира Хиландар и Завода за заштиту природе Србије у Српској академији наука 30. маја одржано је предавање на тему „Водоземци и гмизавци Свете Горе и Хиландара“и представљена истоимена прва публикација о резултатима истраживања природе метоха Хиландарског, које реализују Завод за заштиту природе Србије и манастир Хиландар.

У поздравној речи књижевник др Владета Јанковић, председник Друштва представио је предаваче и захвалио се Заводу за заштиту природе Србије на одзиву за учешће на предавању.

У првом делу предавања мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу, поздравио је аудиторијум у име директора, мр Александра Драгишића, и представио значај првих свеобухватних истраживања природе подручја манастира Хиландара и објављивања едиција књига о природи простора Светог манастира Хиландар. Овом приликом Д. Јовић је објаснио како су истраживања почела, методлогију, динамику и организацију рада на терену, као и то које су и како су откриване врсте водоземаца и гмизаваца у периоду од 2015. до 2018. када су реализована истраживања.

У другом делу презентације др Растко Ајтић објаснио је како и зашто одређене врсте насељавају простор Свете Горе, и то кроз кратак преглед кретања животиња кроз геолошку историју, описавши богатство овог света кроз примере забележених 35 врста водоземаца и гмизаваца, што представља изузетно висок број за један просторно мали регион. Овом приликом Р. Ајтић је указао и на значај ових представника за живи свет Свете Горе.

Предавачи, херпетолози Завода за заштиту природе Србије пренели су своје утиске током ових истраживања која су била велики стручни изазов, као и то како су учећи од монаха откривали духовни и културни значај манастира Хиландара и простора Свете Горе, док су они монасима преносили своја знања како да спознају значај животиња која су истраживали.

У име чланова Друштва, на крају предавања др Владета Јанковић захвалио се предавачима, који су представили један нови аспект вредности простора манастира Хиландар ,и на публикацији „Водоземи и гмизавци Хиландара“, чије је примерке Завод обезбедио за ову прилику. Др Јанковић је, такође, позвао и друге стручњаке Завода који истражују природу Хиландара да представе своје резултате рада.

Поред чланова Друштва пријатеља Хиландара предавању су присуствовали и представници стручних и научних установа за заштиту природе и животне средине.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.