Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележавање Дана животне средине

Дан животне средине обележава се на светском нивоу сваке године 05. јуна. На овај дан широм планете милиони људи различитим активностима дају свој допринос у заштити планете Земље. Тема овогодишњег обележавања Дана животне средине је „Загађење ваздуха“, а земља домаћин је најмногољуднија држава на свету - Кина. Циљ је да се различитим активностима на глобалном, националном и локалном нивоу едукују и мотивишу јавно мњење, загађивачи, светске владе, локална заједница и појединици како би се смањило даље загађивање ваздуха.

Тим поводом, представници Завода за заштиту природе Србије посетили су заштићено станиште „Велико блато“ где су одржали презентацију којом су упознали ученике из ОШ „Васа Пелагић“ о вредностима и значају заштићених врста и биотопа на подручју природног добра. Ученици петог, шестог и седмог разреда могли су да сазнају о строго заштићеним врстама дивљих орхидеја које расту на територији заштићеног станишта- велики барски каћунак Orchis palustris Jacq. и барска калужђарка Epipactis palustris (L.) Cr., као и другим строго заштићеним и заштићеним биљним и животињским врстама.

За ту прилику ученици су спремили изложбу својих радова којим су представили разноврсни биљни и животињски свет „Великог блата“. Чланови друштва за заштиту и проучавање птица Србије одржали су радионицу „Пластични океан“ како би указали на штетан утицај пластике по акватични свет океана.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.