Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Враћање птица у природу

Након успешног лечења и опоравка у Београдском Зоолошком врту, 01. августа у природу пуштено седам јединки мишара (Buteo buteo), шест ветрушки (Falco tinnunculus). Овом приликом пуштено је и тринест сова: четри кукувије (Tyto alba), шест утина (Asio otus) и три шумске сове (Strix aluco). Заједничком акцијом представника Завода за заштиту природе, Бео Зоо врта и Министарства заштите животне средине, Канцеларије за CITES, јединке су чиповане и пуштене да у природи наставе свој самостални живот. Обе врсте према Прилогу I Правилникa о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива ("Sl. glasnik RS", br. 5/2010 i 47/2011) спадају у строго заштићене.

Присуство ових врста грабљивица веома је корисно зато што смањују број глодара и других животиња које се сматрају штеточинама, а представљају и индикатор здраве животне средине.

Завод за заштиту природе Србије, као једну од својих делатности, на годишњем нивоу реализује око 100 акција збрињавања болесних, повређених врста птица из природе, као и врста одузетих из заточеништва.

Акцију којом су руководили орнитолог Завода за заштиту природе Милош Радаковић и из београдског золошког врта биолог Кристијан Овари и ветринар Јожеф Езвеђ, пропратила екипа ТВ Прва.

Прилог о акцији ТВ Прва можете погледати овде

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.