Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Nisville GREEN zone / Зелена зона фестивала Нишвил

Посетиоци Нишвил фестивала и ове године моћи ће да у оквиру фестивалске GREEN zone у нишкој тврђави код Водене капије од 08. до 11. августа у периоду од 20:00 сати до 23:00 сати доживе и виртуелно обиђу и спознају природне лепоте Србије у организацији Завода за заштиту природе Србије.

У оквиру Nisville GREEN zone биће реализован програм:

Зелени биоскоп –спотови и прилози о заштићеним подручјима и природним атракцијама у Србији;

Стаза знања „Свет дивљине“ и „Засади па се изненади“, - образовна стаза на којој ће бити изложени експонати ретких и угрожених врста животиња. Посетиоци Зелене зоне фестивала који у најбржем року прођу стазу и након проласка стазе могу да наброје бар три врсте које су препознали на стази добиће пригодне оловке – „Засади па се изненади“, које на врху имају семена биљака које уколико се засаде могу да израсту у одређено биље;

„Точак среће: колико знам о природи Србије“ – Посетиоци Зелене зоне имаће прилику да учествују у наградној игри и квизу Точак среће за природу. У зависности на које поље (од 16 могућих) точак среће стане, учесник ће добити питање и уколико тачно одговори и награду предвиђену за то поље. Награде ће бити издања Завода. Главна награда је 5 дана у НП Тара у објекту Завода - „Тара центар“;

„Инфо пулт за природу“– У оквиру пулта биће представљене акције за природу, у оквиру којих се промовишу природне вредности и апелује на потребу очувања природе, као и промотивни материјал о природним добрима. У оквиру Инфо пулта поред представника Завода дежураће и гости Завода – управљачи заштићених подручја: ЈП „Србијашуме“ - ШГ Ниш и ШГ Пирот, Дирекција за изградњу града Ниша, Туристичка организација Сурдулице, ЈП „Ресавска пећина“, Народни музеј у Аранђеловцу и „Резерват Увац“, д.о.о.

Програм Зелене зоне фестивала реализује Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са управљачима заштићених подруја: Предела изузетних одлика „Власина“ и „Лептерија Сокоград“, Споменика природе „Ресавска пећина“, „Водопад Лисине “, „Церјанска пећина“ и „Пећина Рисовача“, Специјалних резервата природе „Увац“, „Јерма“, „Сува планина“ и „Јелашничка клисура“, и нашег највећег природног добра Парка природе „Стара планина“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.