Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О природи Србије на фестивалу Нишвил

Посетиоци Нишвил фестивала показали су изузетно интересовање за акције Завода за заштиту природе Србије, које су организоване у оквиру фестивалске GREEN zone у нишкој тврђави у периоду од 08. до 11. августа 2019. године.

У оквиру Зелене зоне фестивала деца су пролазила стазу знања „Свет дивљине“ са стручним сарадницима Завода, на којој су били изложени експонати ретких врста као што су медвед, вилин коњиц, моруна, дивља орхидеја, барска калужђарка, планински тетреб, сова ушара, Панчићев скакавац, и учила о значају њихове заштите и очувања света природе. Након проласка стазе најмлађи посетиоци Нишвила, који су могли да наброје бар три врсте које су препознали на стази, добијали су пригодне поклоне: оловке – „Засади па се изненади“, које на врху имају семена биљака, која, уколико се засаде, могу да израсту у одређено биље, а добијали су и слагалице са мотивима ретких врста, мини кључеве за препознавање врста у природи, еко буквар и постере Завода на којима су приказане дрвенасте врсте, корњаче и гуштери, рибе, вилин коњиц и правокрилци који се могу наћи у Србији.

Посетиоци заинтересовани да више упознају природу Србије могли су освојити једно од вредних издања Завода, и то, учешћем у наградној игри „Точак среће: колико знам о природи Србије“. Поред среће, учесници су морали показати и знање о природној баштини Србије, будући да у зависности на које поље точак среће стане, учесници су добијали питање, и уколико би тачно одговорили, добили би и награду предвиђену за то поље. Издања која су овом приликом могли освојити су монографије: Заштићена подручја Србије, једну од шест објављених црвених књига, Заштићени храстови Србије, Парк природе „Шарган-Мокра Гора“, Белоглави суп, Биодиверзитет Србије и приручнике Птице Пирота, Стрижубубе Србије, Водич кроз флору Старе планине, Лептири Власине и брошуре Национални паркови Србије и Резерват биосфере „Голија-Студеница“.

Током фестивала извучена је и главна награда - 5 дана у Националном парку Тара, у обрзовно-истраживачком пункту Завода за заштиту природе Србије „Тара центар“ на Калуђерским барама. Добитници боравка у Националном парку Тара награду је уручио директор Завода, мр Александар Драгишић.

Како би дочарали пределе Србије, овом приликом на зеленој зони (GREEN zone), Завод је организовао и Зелени биоскоп, и приказао спотове и кратке филмове са призорима из наших најлепших заштићених подручја, од којих су само нека: Увац, Пештерско поље, Јадовник, Клисура реке Милешевке, слапови Сопотнице, Ртањ, Винатовача, Стара планина, Ђердап, Тара, Јерма, Сићевачка и Јелашничка клисура, Ресавска и пећина Рисовача.

За све заинтересоване да више сазнају о акцијама заштите природе, на „Инфо пулту за природу“ дежурали су представници Завода, и као управљачи заштићених подручја: ЈП „Србијашуме“ - ШГ Ниш и ШГ Пирот, Дирекција за изградњу града Ниша, Туристичка организација Сурдулице, ЈП „Ресавска пећина“, Народни музеј у Аранђеловцу и „Резерват Увац“, који су кроз разговор са посетиоцима указивали на могућности посете одређених подруја и подршке заштити природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.