Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

За активан одмор у природи

Завод за заштиту природе Србије пружио је подршку и активно учествовао у реализацији програма јединственог фестивала код нас који промовише еко туризам кроз могућности учешћа у разноврсним активностима упознавања природе. „Авантуристички аутдор фестивал Јерма“, у организацији Удружења „Аватуристичка мрежа“ из Пирота, по други пут одржан је од 14. до 18. августа 2019. године у Специјалном резервату природе „Јерма“.

Током фестивала окупило се 100 авантуриста из Србије, Македоније и Хрватске, који су истраживали природне и културне вредности Кањона реке Јерме. Други фестивал обележио је и велики број деце која су са својим родитељима учествовала у активностима и боравила у природи.

Програм фестивала обухватао је више од 20 различитих аутдор, културних и еколошких програма у самом кањону реке Јерме, на Влашкој, Гребен и Руј планини. Планинарење, планинско трчање, спортско пењање, планински бициклизам, улазак у неуређену пећину Ветрена дупка, јога, ходање на балансирајућој траци, еколошке радионице, прстеновачки камп птица, израда кућица за птице, истраживање биљног света у СРП Јерма, само су неке од авантура.

У циљу првог упознавања са вредностима заштићеног подручја, орнитолог Завода Иван Меденица одржао је првог дана кампа у основној школи и селу Трнски Одровци презентацију о СРП „Јерма“, и током свих дана кампа активно водио програм прстеновање птица и израде кућица за птице, упознајући учеснике са богатством и значајем света птица у кањону.

Посебан допринос Завод је пружио у реализацији еколошких радионица које су биле слободне за све посетиоце Јерме у суботу 17. августа. Поред реке Јерме у селу Власи, Завод је реализовао три еко образовне радионице. Најмлађи учесници кампа имали су прилику да прођу „Стазу знања: свет природе“ и да уче о ретким и угроженим врстама у Србији, док су њихови родитељи могли као награду да добију неко од вредних издања Завода о нашој природној баштини, и то, учешћем у игри „Коло среће: Колико познајем природу Србије“ и тачним одговором на питање о природним добрима. Радионице су водиле Јована Шелмић и Наташа Панић, стручне сараднице Завода, и волонтер Тамара Босић. Трећа радионица „Знањем против страха о змијама“ била је намењена и одраслима и деци, у оквиру које су под надзором херпетолога Данка Јовића, шефа Канцеларије Завода у Нишу и Владице Станковића из Удржења „Поскок“, имали прилику да држе неотровну змију и уче правила понашања у окружењу отровних и неотровних змија.

У оквиру фестивала организована је и изложба документарних фотографија “Јерма у прошлом веку”, професора Слободана Цветкова из Димитровграда, као и уметничка седељка и дружење са скулптором и вајаром Зораном Мојсиловим.

Посебан доживљај и авантура, коју ће деца памтити, је и дечија Авантуристичка трка са препрекама на којој је учествовало 58 најмлађих.

Утисци посетилаца и позитивни коментари потврђују чињеницу да постоји потреба за оваквим видом активног одмора и провођења времена у природи, а многи су већ резервисали своје учешће за следећу годину.

Фестивал је, уједно, био и прилика за умрежавање и размену искустава међу стручним организацијама и институцијама које се баве активностима у природи, туризмом и екологијом. У организацији фестивала учествовало је 50 људи на терену, а укључене су и три општине, локалне туристичке организације и спортски центри, више од 10 спортских клубова и невладиних организација из целе Србије, као и локални смештајни и угоститељски капацитети и становништво. Фестивал је подржан и од стране Министарства заштите животне средине Републике Србије и Туристичке организације Србије.

Фестивал је покренут и организован са циљем унапређења и развоја авантуризма и еко-активности у кањону реке Јерме, као и ради укључивања и повећања броја породица и појединаца у активностима у природи.

Прилог о фестивалу емитован у Дневнику РТС 1 можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.