Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

За традицију и наслеђе средњег века

На позив ЈП „Ресавска пећина“ Завод је, као гост општине Деспотовац, 24. августа учествовао на Међународном витешком фестивалу деспот Стефан Лазаревић "Just Out", који је одржан од 23. до 25. августа у манастиру Манасија код Деспотовца.

Обележавајући шест векова од када је деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања, фестивал је и ове године окупио витешке саборце из више од двадесет држава. Бели орлови, витезови из Србије, били су домаћини витешким тимовима из више од двадесет држава, из Француске, Русије, Украјине, Румуније, Бугарске, Мађарске, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Чешке, Словачке, Турске, Аустрије, Данске, Шведске, Норвешке, Белгије, Италије, Аустрије, Јерменије, Судана, Јапана и Ирана, који су својом витешком опремом, одећом, оружјем и вештинама демонстрирали средњевековно борење, као и ондашњи начин живота у витешком селу које је саграђено подно зидина манастира Манасија и уз леву обалу речице Ресаве.

Посебно место на фестивалу имали су програми за најмлађе, за које је у оквиру дечјег села организована стреличарска радионица за обуку у основама овог спорта, фотографисање и пуно изненађења у духу времена када су живели принчеви и принцезе.

Са друге стране, сви посетиоци могли су се опробати у стреличарству, бацању секире и копља, јахању, мачевању, грнчарским, ткачким и оклопарским радионицама, средњовековним друштвеним играма, калиграфији, хералдици, сарачким занатима, средњовековном обућарству, а могли су и погледати изложбу оклопа и оружја и учествовати у кампу експерименталне археологије, уживати у средњовековној музици и учити срдњовековне плесове.

Пратећим пограмом овогодишњег "Just Out" фестивала организатори су спојили модерно и средњовековно, тако да је публика уживала у музичком извођењу Иване Жигон, Балканике, женског триа „На извору“, састава Српски појци, ансамблима француских (Compagnie medievale de St Ouen) и бугарских (Erinej) извођача средњевековне музике, као и у културно-уметничком програму осталих учесника.

Завод за заштиту природе Србије ове године први пут је учествовао на фестивалу "Just Out" – Манасија, и то, у циљу представљања наше природне баштине на овој јединственој туристичкој и спортској приредби која афирмише традиционалне вредности. Бројни учесници и посетиоци из иностранства и наше земље, заинтересовани да откривају традицију и историју, имали су прилику да сазнају и о природном благу Србије на инфо пулту општине Деспотовац у разговору са стручним сарадницима Завода, као и да добију брошуре и постере о природи Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.