Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Завод представио ПП „Сићевачка клисура“ учесницима књижевне колоније „Сићево“

Уметничка колонија у Сићеву у периоду од 17. до 22. септембра била је дом књижевницима из земље и иностранства. У оквиру Колоније одржаване су књижевне вечери, промоције, округли столови и други садржаји на више локација у Нишу.

На позив организатора Завод за заштиту природе Србије учествовао је 18. септембра у реализацији програма обиласка Парка природе „Сићевачка клисура“, како би аутори акумулирали импресије и можда нотирали идеје за нова дела у којима ће се представити и предели клисуре. Да би сагледали и доживели специфичности, јединственост и лепоте подручја, на видиковцу са кога се најбоље сагледава клисура и околне планине, мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу писцима је представио Парк природе „Сићевачка клисура“. Током обиласка учесници Колоније обишли су и споменике културолошке баштине овог краја, манастир Св. Петке и хидроцентралу Св. Петке која од 1908. године непрекидно ради без озбиљнијих ремонта од почетка производње.

Овогодишњи лауреат награде "Ramonda serbica" је књижевник Владан Матијевић који је написао романе „Писац издалека“, „Врло мало светлости“ и многа друга прозна и поетска дела.

Књижевну колонију „Сићево“, утемељило је Друштво књижевника Ниша 1991. године, као оригиналну, креативну и водећу манифестацију те врсте у овом делу Европе. Идејни творац колоније је нишки писац и књижевник, преводилац Михајло Игњатовић.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.