Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О птицама Србије током 10. Ноћи истраживача

На 10. Ноћи истраживача, под слоганом „Знање ти даје моћ“, Завод за заштиту природе Србије је у Београду, у тржном центру Big Fashion, 27. септембра одржао радионицу „Птице Србије“.

Орнитолог Милош Радаковић, андрагог Наташа Панић и волонтер Тамара Босић представили су богатство орнитофауне наше земље, имајући у виду да Србију насељава око 350 различитих врста птица. Неке од њих, као штo су сове, посебно су угрожене, и како би их сачували, предузимају се посебне активности, о чему су представници Завода разговарали са учесницима манифестације.

Сви заинтересовани да упознају свет птица у нашој земљи имали су прилику да уз помоћ приручника пробају да погоде које су врсте птица као експонате за ову прилику донели представници Завода. Они најуспешнију имали су прилику да освоје вредне награде као што су издања Завода „Белоглави суп“, „Подручја од међународног значаја за птице“ и „Птице Пирота“, док су победници квиза добили „Црвену књигу птица Србије“. Осталим учесницима у препознавању, који су показали велико интересовање за заштиту природе, Завод је поклонио постер „Дневни лептири Србије“. Експонати птица, чија су имена погађали учесници Ноћи истраживача, су: орао крсташ, вуга, жута чапља, велики вранац, сова буљина, сова кукувија, сиви соко, белоглави суп и тетреб, а све су део сталне изложбене поставке „Заштита природе Србије“ у седишту Завода у Београду.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.