Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Сајам књига и промоција „Птице Пирота“

Завод за заштиту природе у оквиру овогодишњег Сајма књига представиће књигу „Птице Пирота“, у уторак 22. октобра 2019. године, у 13:00 часова, на на штанду Центра за промоцију науке у Хали II, ниво А (улица Милутина Миланковића, штанд бр. 2223).

Књигу ће јавности представити директор Завода мр Александар Драгишић, аутор Иван Меденица и орнитолог Завода Милош Радаковић.

Књига је настала на основу петнестогодиших резултата истраживања аутора присуства врста птица широм Србије и фантастичног биолошког царство родног Пирота. На само километар од центра Пирота, налази се компензациони базен ХЕ Пирот, једно од места најбогатијих врстама птица у Србији. У публикацији је представљено 217 врста птица које су забележене у периоду од 2005. до 2017. године. Један од куриозитета компензационог базена у Пироту је и откриће нове врсте за фауну птица Србије, пустињске грмуше. Све врсте су приказане кроз опис врсте, екологију, исхрану и њен статус и подржане фотографијама у боји. За свих 217 описаних врста могуће је скенирати и QR код, и послушати оглашавање птице. Нових 5 врста, забележених у 2018. години, напоменуте су у додатку ове књиге, и њихови описи представљени су текстуално.

Приручник „Птице Пирота“ представља поред богатства орнитфауне језера и позитивну синтезу антропогених фактора (изградња ХЕ и компензационог базена) и природних фактора (географског положаја Пирота, који се налази на коридору селидбеног пута птица). Локалитета са великом разноврсношћу птичјих врста у Србији има мало, а таквих места у непосредној близини града, толико антропогено измењених, а богатих птичјим врстама, још мање. Будући да компензациони басен заправо поспешује богатство птицама, желимо да широј јавности презентујемо књигу и покажемо како спрега људске интервенције и дивљег света, у природи, могже да буде на добробит људи и природе.

Завод ће на овогодишњем Сајму књига, као учесник, представити свој издавачки опус на тему заштите природе у изложбеном простору у Хали IV ( улица Петра Кочића, штанд 4121).

Издања Завода, и ове године, могу се купити по сниженим, сајамским ценама на Међународном београдском сајму књига, који се одржава у периоду од 20. до 27. октобра 2018. године.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.