Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележен Дан предела

Трећи међународни Дан предела под слоганом „Предео и вода“ обележен је 19. октобра у Свилајнцу, у организацији Министарства заштите животне средине и Природњачког центра Србије.

Програм обележавања отпочео је уводним речима Биљане Филиповић Ђушић, помоћнице министра за заштиту животне средине, и Магелон Дежан-Пон (Maguelonne Déjeant-Pons), извршне секретарке Савета Европе и председавајуће Европске конвенције о пределу.

Свечаност је настављена обиласком Природњачког центра Србије и презентацијом закључака X међународне конференције „Предео, вода, грађани “, одржане маја ове године у Севиљи (презентација Магелон Дежан-Пон, Савет Европе), као и презентацијом пројекта „Европски еколошки паркови Свилајнца“, коју је одржала Јасмина Луковић Јагличић, в.д. директора Природњачког центра у Свилајинцу.

Учесницима „Дана предела“ приказни су и типови Моравских предела (проф. Јасминка Цвејић), Бачки Моноштор као бисер Горњег Подунавља (Зденка Митић, Удружење грађана за развој еко-руралног туризма Бачки Моноштор), као и Специјални резерват природе „Засавица“.

Овим поводом отворена је и изложба фотографија „Природа и вода“, на којима су приказани моравски предели, Бачки Моноштар и СРП „Засавица“.

Савет Европе је, пре осамнест година, 20. октобра на заседању у Фиренци, усвојио Конвенцију о пределу (European Landscape Convention). Србија је Конвенцију потписала 2007. године, а ратификовала 2011 године. Од 2017. године „Одлуком из Брна“ Савета Европе уведено је обележавање Дана предела.

Заштита природних добара у Србије заснива се на истраживањима и валоризацији одређеног подручја, да би се по изради студије заштите, дефинисале категорије, мере и режими заштите тог подручја. Тренутно је у Србији заштићено 7,65% територије, и то, у 462 подручја.

Мултидисциплинарне и мултисекторске активности проглашења неког дела територије за заштићени предео планира и њима координира Завод за заштиту природе Србије.

У обележавању Дана предела учествовали су и стручни сарадници Завода, Наташа Панић и Тамара Босић.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.