Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О књизи „Птице Пирота“ на 64. Београдском сајму књига

Завод за заштиту природе Србије на Сајму књига представио је своје најновије издање „Птице Пирота“, у уторак 22. октобра на штанду Центра за промоцију науке у Хали II.

Поромоцију књиге која је настала на основу резултата петнаестогодиших истраживања биолошког царства ауторовог родног Пирота, а у оквиру којих је откривена нова врста за фауну птица Србије, пустињска грмуша, на само километар од центра Пирота на простору компензационoг базенa ХЕ Пирот, отворио је мр Данко Јовић, шеф Канцеларије Завода за заштиту природе Србије у Нишу.

О вишеструком значају књиге за заштиту природе говорио је, у име тима рецензената, орнитолог Завода Милош Радаковић, који је истакао да књигу одликује, пре свега, стручност, посвећеност, ентузијазaм и љубав према природи, као и да ова публикација представља научни допринос у сагледавању богатства орнитофауне југоисточне Србије са описом 217 врста, а да је њена посебна вредност откриће нове врсте за фауну птица Србије - пустињске грмуше. Уједно, књига је писана у форми приручника и популарним језиком, у чему се огледа њен образовни значај, будући да је могу читати и користити сви љубитељи природе који желе да посматрају птице и науче нешто ново о њима, као и студенти и стручњаци, рекао је овом приликом Милош Радаковић.

Како је књига настала и шта садржи, представио је аутор Иван Меденица, орнитолог Завода за заштиту природе Србије. Аутор Иван Меденица је указао на то да књига, поред богатства орнитофауне језера, представља и позитивну синтезу антропогених фактора (изградња ХЕ и компензационог басена) и природних фактора (географски положај Пирота, који се налази на коридору селидбеног пута птица). „Локалитета са великом разноврсношћу птичјих врста у Србији има мало, а таквих места у непосредној близини града, толико антропогено измењених, а богатих птичјим врстама, још мање. Будући да компензациони базен, заправо, поспешује богатство птицама, желимо да широј јавности презентујемо књигу и покажемо како спрега људске интервенције и дивљег света у природи може да буде на добробит људи и природе”, нагласио је Меденица у свом излагању.

У публикацији је представљено 217 врста птица које су забележене у периоду од 2005. до 2017. године. Све врсте су приказане кроз опис врсте, екологију, исхрану и статус, и подржане фотографијама у боји. За свих 217 описаних врста могуће је скенирати и QR код и послушати оглашавање птице. Нових 5 врста, забележених у 2018. години, напоменуте су у додатку ове књиге, а њихови описи представљени су текстуално.

Аутор књиге је Иван Меденица. Рецензенти књиге су др Петар Шурулинков, др Владимир Јовановић, Братислав Грубач и Милош Радаковић. Издавач: Завод за заштиту природе Србије. Формат књиге је 24 cm, има 383 стране, писана је на српском језику и богато илустрована графичким приказима и фотографијама.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.