Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О променама света животиња кроз историју Земљe и климатским прменама

У сусрет Светском дану климатских промена, који се обележава како би се утицало на подизање свести o значају овог глобалног проблема, Завод за заштиту природе Србије организовао је радионице за основце 30. октобра у СП „Лисине“ на тему „Како се мењао свет животиња кроз геолошку историју земље под утицајем климатских промена“. Догађај је реализован заједно са ЈП „Ресавска пећина“ и Природњачким центром из Свилајнца.

Овом приликом биолог и кустос Природњачког центра, Стефан Радевић, кроз разговор са децом објаснио је период у развоју Земље у коме су живели диносауруси и показао, на примеру реплика донетих из музеја, како су изгледали траг, канџе и зуби тираносауруса рекса, као и оригинални део кости са ископавања у Вајомингу, уз објашњење зашто нису пронађене кости ових животиња у Србији. Након тога, палеонтолог Завода, Срђан Маринчић, говорио је о праисторијским животињама које су живеле у Србији у различитим геолошким добима и показао фосилизоване узорке зуба и пршљена мамута и бутну кост његовог савременика бизона, који су експонати изложбене поставке Завода.

Полазећи од информација које су деца добила о животињском свету током геолошке историје земље, мр Данко Јовић, биолог Завода са децом је разговарао о томе да ли постоје климатске промене, како су неке животиње преживеле и опстале још из доба диносауруса, како настају климатске промене и да ли и колико човек може убрзати овај природни процес.

Разумевање односа климатских промена и нестанка појединих животиња, деца су показала кроз четири групна цртежа на тему изгледа простора Лисина у доба диносауруса, леденог доба, савременог доба и њихове процене како ће изгледати за пар хиљада година. Као најбољи приказ, палеонтолог Завода, С. Маринчић и биолог Природњачког центра, С. Радевић, изабрали су приказ будућности простора СП „Лисине“, за који су аутори као награду добили породичне улазнице за обилазак Ресавске пећине.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.