Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Брзом акцијом збринут белоглави суп

На позив представника ЛУ „Поморавље-Плана“ и ЛУ „Лапово“ у вези са проналаском белоглавог супа у Лапову, стручни сарадник Завода, орнитолог Милош Радаковић је 04. новембра реализовао преузимање и збрињавање птице.

Том приликом, представници ЛУ „Поморавље-Плана“ рекли су да су птицу уочили у недељу 03. новембра, у ловишту ЛУ „Лапово“, а да је сутрадан ухваћена на локалитету Старо брдо у Лапову. Птица је преузета у лошем општем и кондиционом стању и изгладнела. Након преузимања одмах је транспортована у Зоолошки врт града Београда, где је збринута и где се о даљем опоравку ове јединке стара стручна и ветеринарска служба зоолошког врта.

Птица коју су ловочувари ЛУ„Лапово“ пронашли изгладнелу, у прихватилишту Зоо врта у Београду је под ветеринарским надзором, где се на основу извршеног здравственог прегледа спроводе мере њеног опоравка.

Када је пронађена, птица је била изнемогла и непомична, и будући да се налазила близу магистралног пута, постојао је ризик да изађе на саобраћајницу. Ловочувари који су птицу пронашли, у консултацији са Братиславом Грубачем, и уз помоћ полиције која је зауставила саобраћај, ухватили су птицу и чували је до збрињавања.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.