Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Шта биљка види, осећа, чује откријте на изложби „Интелигенција биљака“

Поводом обележавања Дана климатских промена 04. новембра у Природњачком центру Србије у Свилајнцу представници Завода присуствовали су отварању изложбе „Интелигенција биљака“, коју су припремили стручни сараднци Центра за промоцију науке.

О значају изложбе у уводном обраћању говорили су Јасминка Луковић Јагличић, директорка Природњачког центра и Марко Крстић, директор Центра за промоцију науке. Изложбу је представила Тања Аднађевић, руководилац сектора за програмске активности Центра за промоцију науке, док су посетиоци били у прилици да разгледају експонате уз стручно вођење Стефана Радевића, кустоса-биолога Природњачког центра Србије.

Изложба „Интелигенција биљака“ на савремен и интерактиван начин упућује гледаоце на одговоре на питања „Шта биљка види“, „Како биљка осећа“, „Које мирисе биљка осећа“, „Шта биљка чује“ и „Како биљка зна где се налази“.

Аутори изложбе имали су за циљ да јавности укажу на чињеницу да биљке чине 99 одсто биомасе наше планете, као и на то да су обликовале, обликују и у будућности ће обликовати састав Земљине атмосфере тако да она буде компатибилна са осталим живим организмима. Такође су истакли чињеницу да без биљака живот на земљи, барем у садашњем облику, не би био могућ. Биљке не говоре, тако да нам је остављено да сами дешифрујемо куда су се упутиле. Анатомски се веома разликују од нас, немају мишиће, али имају исте филаменте као наши бицепси, немају кости, али ту је дрво, немају нерве али електрични сигнали преносе информацију кроз другачије судове. Биљке комуницирају међусобно и имају чула, поручују аутори уз позив за обилазак изложбе.

Изложба „Интелигенција биљака“ биће отворена за посете у Природњачком центру Србије до 04. децембра 2019. године

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.