Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О књизи „Птице Пирота“ у Пироту

У Управној згради ХЕ „Пирот“ 05. децембра 2019. године, Завод за заштиту природе Србије и ЕПС, представили су књигу „Птице Пирота“, аутора Ивана Меденице, у којој су представљена вишегодишња истраживања базена који се налази само километар од центра Пирота, на простору одводног канала ХЕ Пирот и представља једно од најбогатијих места врстама птица у Србији.

У име ЕПС-а промоцију је отворио директор ХЕ „Пирот“ Љубомир Стојановић, нагласивши да књига има додатни мотивациони фактор у раду на заштити базена и ХЕ „Пирот“ и даје смернице за даље ангажовање на уређењу овог простора у складу са очувањем и презентацијом богатства света птица.

О значају књиге за заштиту природе, говорио је Руководилац Канцеларије Завода у Нишу - мр Данко Јовић, истакавши да је у публикацији представљено 217 врста птица које су забележене у периоду од 2005. до 2017. године, тако што је за све врсте је дат опис, екологија, исхрана и њен статус у Србији и QR код, преко кога се може чути како се врста оглашава.

Зашто је простор проучаваног базена ХЕ „Пирот“ значајан орнитолошки резерват не само за Пирот већ за регион, и да приручник „Птице Пирота“ представља поред богатства орнитофауне језера, позитивну синтезу антропогених фактора (изградња ХЕ и компензационог базена) и природних фактора (географског положаја Пирота као коридору селидбеног пута птица), истакао је рецензент књиге др Петар Шурулинков, кустос Природњачког музеја у Софији.

Садржај књиге која је настала на основу петнаестогодишњих резултата истраживања аутора биолошког богатства родног Пирота, у оквиру којих је забележено пуно ретких и међународно важних врста, представио је аутор Иван Меденица, одржавши презентацију о резултатима истраживања, међународно значајним и ретким врстама које су приказане у књизи, као и трендовима њиховог појављивања.

Будући да компензациони базен заправо поспешује богатство птицама, књига уједно представља и путоказ како спрега људске интервенције и дивљег света у природи може да буде на добробит људи и природе, што су учесници на промоцији могли и да виде током обиласка базена, након промоције.

Аутор књиге је Иван Меденица. Рецензенти књиге су др Петар Шурулинков, др Владимир Јовановић, Братислав Грубач и Милош Радаковић. Издавач: Завод за заштиту природе Србије. Формат књиге је 24 cm, има 383 странa и писана је на српском језику.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.