Студијска посета ПИО „Велико ратно острво“ 90 представника локалних заједница из Немачке и Југоисточне Европе

Стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије, орнитолог Милош Радаковић, херпетолог Растко Ајтић и андрагог Наташа Панић 30. новембра су реализовали студијску посету Пределу изузетних одлика „Велико ратно острво“, којој је присуствовало 90 посетилаца из Немачке и Југоисточне Европе, учесника завршне конференције под називом „Партнерства одрживог развоја локалних заједница“. Конференција је одржана у организацији Немачке агенције за међународну сарадњу GIZ, а домаћин конференције била је општина Земун.
На конференцији на којој је представљена јавна манифестација промоције циљева одрживог развоја, представници Завода били су стручни водичи кроз еколошку пешачку туру у Пределу изузетних одлика „Велико ратно острво“. Овом приликом, они су представили значај заштићеног простора, који је очувана оаза природе у центру града, где живи велики број птица, од којих су многе на листи угрожених врста, као и водоземаца и гмизаваца, сисара и риба за које је овај простор и значајно мрестилиште.
На проблем појаве инвазивних врста на простору Великог ратног острва, учесницима студијске посете скренула је пажњу Тања Кукобат, представник општине Земун.
Представници европских локалних заједница, овом приликом су се највише интересовали за начин и могућности организовања посета и презентовања природних вредности заинтересованим посетиоцима острва. Након обиласка Великог ратног острва, гости су упознали старо језгро Земуна и здање Општине Земун, где им је приређен културно-уметнички програм.