Истраживање дивљег света Монголије, научно-документарни филм

Овај филм настао је приликом боравка аутора, орнитолога Братислава Грубача у Монголији током учешћа на међународном научно-истраживачком пројекту на заштити степског сокола и других угрожених врста птица грабљивица. Филм је снимљен током маја и јуна 2007. и садржи јединствене, узбудљиве призоре дивље природе, који гледаоце уводе у лепоте ове нама далеке земље, али и у живот и обичаје њених становника. Овај документарни филм је сведочанство истраживача да природа уједињује свет.

Аутор: Братислав Грубач
Година издања: 2013.
Цена: 250,00 РСД

Птица и човек, научно-документарни филм

Филм је настао као резултат праћења активности Завода за заштиту природе Србије на спасавању угрожених врста птица грабљивица. Ови достојанствени господари неба понекад се нађу у ситуацијама у којима им је неопходна човекова помоћ и брига.

Сценарио и режија: Синиша Алексић
Стручни сарадници: Братислав Грубач, Габор Месарош, Богдан Шојић
Продуцент: Завод за заштиту природе Србије
Трајање: 30 минута
Година издања: 2010.

Чудна шума Шалиначки луг

У филму је приказана природна и еколошка вредност, проблеми у заштити и очувању, као и предлози мера за ревитализацију Споменика природе „Шалиначки луг“. Споменик природе простире се на површини од 19 ha и чува 222 велика стабла храста лужњака, стара око 200 година, која подсећају на некада широко распрострањене густе, и флористички богате шуме храста и пољског јасена.

Аутор текста: Љуба Нинковић
Режија: Живојин Челић
Продуценти: Завод за заштиту природе Србије, VESTA group, EKO STUDIO, Београд
Година издања: 2007.
Трајање: 20 минута

Парк природе Стара планина, научно-документарни филм

Филм се састоји из шест засебних филмских прича о лепотама и природним вредностима Старе планине, приказујући резервате унутар Парка: „Арбиње“, „Бабин зуб“, „Граница“, „Миџор“, „Росуља“ и „Зелена јова“. У филму су забележене и стручно обрађене природне реткости и ендемске врсте које као највеће природно благо крије ова планина.

Аутори: Бојан Златковић, Синиша Алексић, др Лидија Амиџић
Режија: Синиша Алексић
Година издања: 2006.
Трајање: 52 минута
Цена: 250,00 РСД

Мој пријатељ штиглић, научно-документарни филм
My Friend, the Goldfinch

Овај краткометражни документарни филм добитник је престижне награде за најбољи филм о природи намењен деци на осмом међународном филмском фестивалу „Wildlife“ у Тојами ( Јапан). Поред дирљиве приче о дечаку и његовом пернатом пријатељу штиглићу, овај филм сниман на заштићеним и међународно признатим барским подручијима Лудашко језеро, Слано Копово и Стари Бегеј, обилује и прелепим кадровима војвођанске природе.

Аутори и режија: мр Оливер Фојкар, Душан Чекић
Година издања: 2005.

Орао Крсташ, научно-документарни филм

У филму је приказан живот и проблеми опстанка орла крсташа. Аутентичне сцене показују подизање младунаца од треће недеље до полетања, лов и друге ситуације. Проблеми заштите ове врсте у Србији су посебно истакнути.

Аутори: Братислав Грубач, Синиша Алексић
Продуценти: НП „Фрушка гора“, ВФЦ „Застава“, Завод за заштиту природе Србије
Година издања: 2004.
Трајање: 42 минута
Цена: 250,00 РСД

„Природна баштина Косова и Метохије, Шар-планина и Проклетије“

Аутор: Лидија Амиџић
Година издања: 2004.

„Заштићена природна добра дуж Дунава у Србији“

Аутори: Б. Пањковић, В. Стојшић, Ј. Делић, Б. Ковачевић, Н. Стојнић, Љ. Будаков, Д. Бранковић, В. Хабијан-Микеш, Н. Секулић, С. Маринчић, Ј. Кораћ, Н. Пил
Година издања: 2004.

„Заштићена околина Фрушкогорских манастира“

Аутор: Надежда Ђаковић-Петровић
Година издања: 2003.