Istraživanje divljeg sveta Mongolije, naučno-dokumentarni film

Ovaj film nastao je prilikom boravka autora, ornitologa Bratislava Grubača u Mongoliji tokom učešća na međunarodnom naučno-istraživačkom projektu na zaštiti stepskog sokola i drugih ugroženih vrsta ptica grabljivica. Film je snimljen tokom maja i juna 2007. i sadrži jedinstvene, uzbudljive prizore divlje prirode, koji gledaoce uvode u lepote ove nama daleke zemlje, ali i u život i običaje njenih stanovnika. Ovaj dokumentarni film je svedočanstvo istraživača da priroda ujedinjuje svet.

Autor: Bratislav Grubač
Godina izdanja: 2013.
Cena: 250,00 RSD

Ptica i čovek, naučno-dokumentarni film

Film je nastao kao rezultat praćenja aktivnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije na spasavanju ugroženih vrsta ptica grabljivica. Ovi dostojanstveni gospodari neba ponekad se nađu u situacijama u kojima im je neophodna čovekova pomoć i briga.

Scenario i režija: Siniša Aleksić
Stručni saradnici: Bratislav Grubač, Gabor Mesaroš, Bogdan Šojić
Producent: Zavod za zaštitu prirode Srbije
Trajanje: 30 minuta
Godina izdanja: 2010.

Čudna šuma Šalinački lug

U filmu je prikazana prirodna i ekološka vrednost, problemi u zaštiti i očuvanju, kao i predlozi mera za revitalizaciju Spomenika prirode „Šalinački lug“. Spomenik prirode prostire se na površini od 19 ha i čuva 222 velika stabla hrasta lužnjaka, stara oko 200 godina, koja podsećaju na nekada široko rasprostranjene guste, i floristički bogate šume hrasta i poljskog jasena.

Autor teksta: Ljuba Ninković
Režija: Živojin Čelić
Producenti: Zavod za zaštitu prirode Srbije, VESTA group, EKO STUDIO, Beograd
Godina izdanja: 2007.
Trajanje: 20 minuta

Park prirode Stara planina, naučno-dokumentarni film

Film se sastoji iz šest zasebnih filmskih priča o lepotama i prirodnim vrednostima Stare planine, prikazujući rezervate unutar Parka: „Arbinje“, „Babin zub“, „Granica“, „Midžor“, „Rosulja“ i „Zelena jova“. U filmu su zabeležene i stručno obrađene prirodne retkosti i endemske vrste koje kao najveće prirodno blago krije ova planina.

Autori: Bojan Zlatković, Siniša Aleksić, dr Lidija Amidžić
Režija: Siniša Aleksić
Godina izdanja: 2006.
Trajanje: 52 minuta
Cena: 250,00 RSD

Moj prijatelj štiglić, naučno-dokumentarni film
My Friend, the Goldfinch

Ovaj kratkometražni dokumentarni film dobitnik je prestižne nagrade za najbolji film o prirodi namenjen deci na osmom međunarodnom filmskom festivalu „Wildlife“ u Tojami ( Japan). Pored dirljive priče o dečaku i njegovom pernatom prijatelju štigliću, ovaj film sniman na zaštićenim i međunarodno priznatim barskim područijima Ludaško jezero, Slano Kopovo i Stari Begej, obiluje i prelepim kadrovima vojvođanske prirode.

Autori i režija: mr Oliver Fojkar, Dušan Čekić
Godina izdanja: 2005.

Orao Krstaš, naučno-dokumentarni film

U filmu je prikazan život i problemi opstanka orla krstaša. Autentične scene pokazuju podizanje mladunaca od treće nedelje do poletanja, lov i druge situacije. Problemi zaštite ove vrste u Srbiji su posebno istaknuti.

Autori: Bratislav Grubač, Siniša Aleksić
Producenti: NP „Fruška gora“, VFC „Zastava“, Zavod za zaštitu prirode Srbije
Godina izdanja: 2004.
Trajanje: 42 minuta
Cena: 250,00 RSD

„Prirodna baština Kosova i Metohije, Šar-planina i Prokletije“

Autor: Lidija Amidžić
Godina izdanja: 2004.

„Zaštićena prirodna dobra duž Dunava u Srbiji“

Autori: B. Panjković, V. Stojšić, J. Delić, B. Kovačević, N. Stojnić, LJ. Budakov, D. Branković, V. Habijan-Mikeš, N. Sekulić, S. Marinčić, J. Korać, N. Pil
Godina izdanja: 2004.

„Zaštićena okolina Fruškogorskih manastira“

Autor: Nadežda Đaković-Petrović
Godina izdanja: 2003.